Haber Nöbeti neden eşsiz ve anlamlı? – Gülten Üstüntağ

photo_2016-03-15_08-57-10 (1)

Türkiye’nin her yönüyle olağanüstü dönemlerden geçtiği şu günlerde gazetecilere düşen misyon da o ölçüde eşsizdir ve kimi zaman taşıması zor bir sorumluluğu da beraberinde getirir.

İstikrarla tanımlanan hangi ülkede hak ihlalleri, gazeteci tutuklamaları, askeri operasyonlar, kutuplaşma ve ötekileştirme bu kadar güçlüdür ki? Kendi vatandaşını, buradan kasıt Kürtlerdir, düşman gören bir zihniyet ve onun beraberinde getirdiği baskıcı uygulamalar, çetelesi tutulamayacak sayıda hak ve özgürlük ihlalinin de sebebi haline dönüşüyor. Ülkenin güneyinde, sivillerin ölümleriyle özdeşleşen, gazetecilerin akıl almaz baskı ve yıldırma operasyonlarına maruz kaldığı bir gündemle başa çıkma çabaları hiç kolay değil. Özellikle de bölge gazetecileri için. Hemen her gün bir kederi, bir tahribatı haberleştirmenin verdiği zorluk bir kenara, bir de bu haberleri topluma ulaştırmaya çalışırken karşılaştıkları gözaltılar, tutuklanmalar ve hatta maruz kaldıkları işkence, üzeri örtülemeyecek bir çıplaklık olarak ülke gündemine gelmek zorunda.

Güneydoğu’da, özellikle Diyarbakır’da gazeteci olmak demek, tam da sayıp döktüğüm nedenlerden ötürü ölüme dirsek atmak demek. Onların toplumu bilgilendirme çabasına, batıdaki meslektaşlarının katılması bir zorunluluktur.

Bu yük ortaklaşa paylaşılmak ve ülke genelindeki gazetecilerin de işbirliği ile amacına ulaşmak durumundadır. İşte budur Haber Nöbetini kıymetli yapan. Bölge gerçeklerinin baskılanması, sansürlenmesi çabasına karşın, ülkedeki tüm gazeteciler birbiri ile dayanışmak ve baskılara direnmek zorunda.

Haber Nöbeti de bu dayanışma çabasının zirve noktasıdır. Günlük hengâme içinde Diyarbakır’a gitmek ya da oradan bildiren gazetecilerin gerçekliğine kulak verme fikri hemen hiç aklına gelmeyecek olan çok sayıda gazeteci Haber Nöbeti ile soluğu Diyarbakır’da aldı.

Böylece, Haber Nöbeti gazetecilere “yalnız değilsiniz” mesajının yanı sıra yerel halka “yaşadıklarınız birileri öyle istiyor diye gizli kapaklı kalmayacak” güvencesi de verdi. Hak ve özgürlük ihlali kimden ya da nereden gelirse olsun, gazetecinin görevi sorunun kaynağına kadar ulaşmak ve bunu tüm dünyaya duyurmaktır. Bu çabayı böylesine güçlü ifade ettiği için Haber Nöbeti’ni organize eden herkese çok teşekkür ediyorum.

Yorum bırakın