11 Soruda Nöbet

Haber nöbetinde ne yapılacak?

Bölgedeki meslektaşlarımızla dayanışmak amacıyla, medya kurumlarına gidip istekleri doğrultusunda onlar için sahada haber takibi, ofiste editörlük gibi işler yapabiliriz. Ayrıca, oradaki gazetecilerin çalışma koşullarını anlatan haberler hazırlayabiliriz. Bölgede yaşanan genel duruma dair de haberler yapılabilir elbette ancak her durumda meslektaşlarımızla temas etmek, dayanışma hedefine uygun olarak hareket etmek önemli.

Bölgede koordinasyon nasıl sağlanacak?

Halihazırda, basın meslek örgütleri bölgeye gittiler ve yaptıkları görüşmelerde bizim eylemimiz konusunda bilgilendirme yaptılar. Eylem için koordinasyon, Diyarbakır merkezli Özgür Gazeteciler Cemiyeti ve bölgedeki gönüllü meslektaşlar üzerinden sağlanacak.

Nöbet kaç gün sürecek?

Size bağlı… İsterseniz bir gün isterseniz bir hafta… Bizim amacımız her hafta en azından bir iki gün bu nöbet kapsamında orada gazetecilerin bulunması.

Her nöbette kaç kişi olacak?

Çağrıya ne kadar kişinin yanıt vereceğine bağlı. Biz, katılmak isteyenleri ilk aşamada, önümüzdeki 1-2 aylık bir zamana yaymayı planlıyoruz. Her hafta dört-beş gazetecinin bölgede olması iyi olur, diye düşünüyoruz.

Gidenler grup halinde mi hareket edecek?

İsterse grup halinde, isterse bağımsız hareket edecek.

Sadece Diyarbakır merkeze mi gidilecek?

Hayır. Meslektaşlarımızın baskı altında olduğu Cizre, Silopi gibi yerlere de gitmeyi hedefliyoruz.

Yaptığımız haberler, videolar, çektiğimiz fotoğraflar nerede yayımlanacak?

Nöbet kapsamında, bölgedeki bir kurum için çalıştıysanız, yaptığınız işler orda yayımlanabilir. Ya da sizin kendi kurumunuzda, blogunuzda vb yayımlanabilir. Eğer isterseniz, bizim dayanışma nöbeti adıyla açacağımız blogda da yayımlanabilir.

Ama her durumda biz bu yazıları, en azından linklerini blogda da toplamak istiyoruz. O nedenle, örneğin kendi gazetenizde yayınlansa bile, haberinizi bize de göndermenizi rica ediyoruz.

Başka bir şey istiyor muyuz?

Evet. Bir de bölgeden dönüşte oradaki duruma dair duygularınızı düşüncelerinizi anlatan en az bir paragraflık bir metin rica ediyoruz. Bunu da blogda yayımlayacağız.

Masraflar nasıl karşılanacak?

Uçak masrafını, nöbete katılanlar kendileri karşılayacaklar. Kalacak yer konusunda bölgedeki gazeteciler evlerini açabileceklerini söylüyorlar. Ayrıca, bu organizasyon dahilinde indirim yapan bir otel de önerebiliriz.

Bu bir basın gezisi mi?

Hayır. Bu, küçük bir gazeteci grubunun gönüllü olarak ve sınırlı imkanlarla organize ettiği bir dayanışma eylemi. Dolayısıyla problemler çıkacaktır, boşluklar olacaktır. Katılımcılar olarak hep beraber içini dolduracağız bu eylemin. Eylem olarak yapacağımız şey de, dayanışmayla profesyonel gazetecilik faaliyeti yapmak olacak.

Güvenlik nasıl sağlanacak?

Elimizdeki sınırlı sayıda çelik yelek isteyenlere verilecektir. Gazetecilik yapma şartlarının ağır olduğu bir bölgeye, bunu görünür kılmak için gidiyoruz. Nöbete katılanlar da bunu bilerek ve kendi sorumluluğunu alarak bölgeye gidecek.